Waarom een veiling van VLAGGEN?

Een VLAG is een zeer beladen iets.  Ze overstijgt door haar symboliek het stuk textiel waaruit ze gemaakt is.

Onderschat het belang van een VLAG niet:

’s Ochtends kan je ze groeten en heel vaak dekt ze de lading (niet). Ze wappert, ze waait voluit; ze hangt halfstok. Ze siert onze mooie dagen, omringt ons verdriet. Ze kleurt ons bestaan, ze versterkt onze identiteit. We lopen achter een vlag, dragen ze trots. We zien er verscheurd en vertrappeld worden. Ze hangt uit bij de geboorte van de prins, verhult de doodskist van de militair. Soms ben je misschien de vlag op het modderschip.


Hoe kun je nu kunstenaars bewegen om een vlag te maken?

Vrijstaat O. en Mu.ZEE organiseerden op 6 november 2010 samen de “Mars op Oostende”, een door de wereld van Ensor geïnspireerde stoet vol ritme, kleur, klank en beweging. De mars vertrok  vanuit verschillende Oostendse wijken en slingerde zich door het centrum om tot slot, met een grande finale en een blazerconcert, op het strand te eindigen.

Kunstencentrum Vrijstaat O. is initiatiefnemer en heeft Dirk Opstaele (Ensemble Leporello) voor de regie aangetrokken. De mars werd onderverdeeld in meerdere, naar Ensor verwijzende thema’s: de maskers en de maskerade, sociaal en politieke commentaar, de dood, de zee, de Christusfiguur en Bijbelse taferelen, de dierenwereld en “la Gamme d’Amour”.

Mu.ZEE ontwikkelde voor de “Mars op Oostende” een vlaggenproject.  Ze nodigden 100 kunstenaars uit om een vlag te ontwerpen die tijdens de mars door de verschillende groepen werd meegedragen en vervolgens in het museum werd tentoongesteld.

De ondertitel, ‘een parade als sociaal kunstwerk’ is geen onbelangrijk detail. De mars had een sociaal en een artistieke component (met zin voor kwaliteit en afwerking in tegenstelling tot de vele processies, carnavals die vaak louter een 'gemeenschaps'-component hebben). De vlag is multiple en geen alibi.

Veel kunstenaars participeerden en maakten een persoonlijke vlag.


De vlaggen werden tentoon gesteld in Mu.ZEE tijdens de tentoonstelling

“PPP (Public Private Paintings) 2000 – 2010”
10 jaar schilderkunst uit publiek en privécollecties in Vlaanderen en Brussel

Zaalzichten van de tentoonstelling en van de vlaggen op:
http://muzee.pixelbound.be/PublicPrivatePaintings/
(fotografie: Steven Decroos)


Wat met de opbrengst van de veiling?

De vlaggen zijn ontstaan vanuit een sociaal-artistiek project te Oostende en het is dan ook wenselijk dat de opbrengst van de veiling naar een verwant project gaat.

LIONS KORTRIJK LEIE gaat dan ook graag in zee met Wit.H, een sociaal-artistieke werkplaats uit Kortrijk.  Maak kennis met dit prachtinitiatief op www.vzwwith.org


Kan ik de vlaggen al zien?

Zeker, neem een kijkje verder op de website en/of breng een bezoek aan de tentoonstelling van de Vlaggen vanaf zaterdag 1 oktober in het hoofdgebouw van KATHO te Kortrijk.


Graag tot donderdag 6 oktober!!!